Espresso & Me

En kortfattad guide till koppning

Posted in Uncategorized by fethalen on augusti 4, 2012

För ungefär en vecka från idag körde jag en koppning, gör det du också. Det är uppfriskande att känna alla olika nyanser i kaffet, man glömmer det lättare än vad man tror vilken enorm skillnad det är om man inte kör det regelbundet. Jag fick en lite annorlunda beskrivning över vad koppning är, kanske inte nödvändigtvis den mest effektiva bryggmetoden för att ta fram smakerna utan mer som ett system som ska göra det enkelt att testa och betygsätta kaffe världen över. Nej jag pratar inte om alternativmedicinsk mumbo jumbo utan en metod för att prova kaffe, vi kör en liten guide:

12 g kaffe
2 dl hett vatten

Mät och koka vattnet, väg och mal kaffet, mal det grovt. Häll i kaffet i en rund liten skål, häll över vattnet till kanten och låt det stå fyra minuter. Ta två skedar och skopa bort kaffekornen som lagt sig på ytan, lukta på aromen som träder fram. Plocka upp lite kaffe, sörpla högt och ljudligt och svälj/spotta ut.

 

Köp hem tre påsar nyrostat kaffe och prova hemma, ta någon gammal kopp och en vanlig matsked om du varken har porslinsskålar eller skedar i ädlaste metall. För er som inte gör några kompromisser finns James Hoffmans näst intill vetenskapliga utläggning kring koppning. Läs och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: